" N a j a H "

flaw

Hai Welcome Here


" Andai kau melihat dia itu baik, doakanlah agar dia terus atas jalan kebaikan . Kerana hakikatnya hanya dia dan tuhan sahaja yang tahu, betapa banyak lompong iman yang terhijab dari pandangan . Dan akan ada ketika akan kau lihat, celanya tampak dan lakunya pincang . Baik itu satu perjalanan, mulanya pada kehidupan dan akhirnya nanti pada kematian . Benar baik atau tidak? Sungguh itu rahsia tuhan . "

We can chatting here





Sigma, i owe u something }
Friday, December 28, 2012 | 9:22 PM | 0Comment

Assalamualaikum .

"Jalankanlah amanahmu seperti melakukan ibadah"

Februari 2011 .

"kelas 4 Waja dan dorm kamu 2B-4, rumah Sigma ."
"terima kasih cikgu" .

I'M PROUD TO BE A PART OF SIGMARIAN 

ni lah permulaannya terdaftarnya saya sebagai salah seorang ahli rumah Sigma di Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu . Warnanya ungu, warna kegemaran . cantik . sepanjang minggu orientasi, kalau jumpa mana-mana senior mostly mesti mereka tanya, "rumah apa ?" dalam hati, "penting sangat ka rumah sukan ?" yala, kat sekolah harian dulu, rumah sukan ni macam tak wujud pon kecuali masa hari sukan . Then, dalam seminggu dua berada kat KUPSIS now i knew that sports house is one of the important things in SBP . everything we do, will affect our house's mark either merit or demerit . if you love your house, please mind you manner . ada jugak dengar senior and junior cakap yang rumah Sigma ni teruk . macam-macam hal . cikgu pon dok mark . for short, WANTED ! dan masa tu, i feel like "kenapa la aku kena masuk rumah yang teruk ni ?" memang tak ada semangat rumah langsung even Kak Aimi (vice captain Sigma II) dan senior Sigma selalu pesan suruh jaga nama rumah . masuk telinga kiri, keluar telinga kanan . kesalahan dok buat tiap-tiap hari . *tapi, alhamdulillah sekali pon tak pernah kantoi . hehe* 



sampai sekarang saya masih tak paham kenapa gambaq SIGMA yang lawa dan meriah ni dicemarkan oleh makhluk hijau nihh . dah la bukan rumah sigma . sebok ja kau ! haishh .


Then, setelah dua tiga bulan kat sekolah tu, the feeling to love the school and your sport house start to show its sign . ya la, dapat dormmates yang gila gempak, satu kepala, kamceng . depa ni nak kata baik sangat pon tak, I mean "baik" yang jenis lurus sangat ikut rules tu . haha . so, nak nakal-nakal sikit tu no hal lah . haha . bila tiba pertandingan macam Road Relay, Sports Day semangat rumah tu lagi lahh membara . maybe u may say macam semangat assabiah but for me it is not . it is actually the spirit of wanting your house to be the best  among others . by the end of 2011, secara terkejut, dikejut lagi mengejutkan, 


I was appointed to be the Vice House Captain of Sigma . 

Purple Spirit . Kami bahagia di Sigma !


sangat panjang kalau nak dikisahkan kat sini macam mana saya boleh terpilih . tapi, bagi saya, ni semua aturan Allah . eventhough sebelum ni orang lain yang ditarget untuk pegang jawatan tu, tapi last minute saya yang terpilih . rezeki . berat  hati jugak nak terima sebab bagi saya jawatan ni sangat besar . tapi, saya cuba jugak bina keyakinan bahawa saya boleh pikul amanah ni yang datangnya dari Allah . tapi binaan keyakinan dan kekuatan saya tu pernah diuji oleh captain saya sendiri . bagi saya yang masih lagi dalam mood tak berapa nak betoi time tu, bila kena "test" dengan dia jadi agak tertekan laa . so macam-macam keputusan yang diplan termasuk RESIGN !

#insyaAllah, nanti saya cerita kat entry lain pasai captain saya . banyak jugak pasai dia . tapi tunggu dia p plkn dulu lah . baru sedap sikit nak kutuk dia . time tu kalau perli dia ka apa, dia tak leh buat apa dah .  muahahaha *gelak jahat !


The Family Of Us SIGMA ! ^^

so, dengan terpikulnya amanah ni, banyak la tanggungjawab yang saya kena laksanakan . yang paling besar saya rasa ialah nak tunjuk contoh yang baik kat adik-adik . orang kata kepimpinan melalui teladan . tah la, bagi saya ini susah . sebab saya pon tak berapa nak baik . tapi tak semestinya nak tunggu jadi baik dan sempurna baru boleh nak pimpin orang kan ? kadang-kadang tu jadi jugak perangai yang macam budak umoq 5 tahun . hehe . biasalah . i'm 17 girl with 5 years old kid's soul in my body . haha . but its okay, that 5 years old kid is growing up too . no worries . hee~

Actually, sigma banyak mengajar saya tentang resepi kehidupan . ramuan-ramuan yang perlu ada untuk "sedap"kan hidup yang saya rasa saya banyak tertinggal selama ni atau mungkin saya tak berapa sedar yang ramuan-ramuan tu penting . saya belajar untuk menghormati, bertanggungjawab, banyak bersabar, membimbing, bertolak ansur, menghargai dan macam-macam lagi lah . memang banyak sangat yang saya belajar . mungkin suatu masa dulu, kalau saya resign saya tak dapat pon nak rasa semua ni . inilah hikmahnya . cukup indah walaupun pada mulanya agak pahit .



tapi sebagai manusia biasa, kadang-kadang tu ada jugak perasaan kecewa dan tawar hati dengan kerenah adik-adik sigma ni . ya lah, penat buat macam-macam tapi it seems like tak da yang hargai pon malah mungkin tak ada sapa pon yang nampak . but honestly, i always tried my very very best for sigma . note that . tapi, ketawaran hati tu saya tambahkan dengan manisnya keikhlasan dalam menjalankan amanah yang perlu dipikul . yaa, biarlah orang tak nampak apa yang kita buat tapi yakinlah bahawa Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui . niatkan sesuatu kerana Allah :) mungkin ada yang nampak macam saya ni tak ambil kisah pasal sigma tapi percayalah, saya sangat sayang sigma . cuma saya tak pandai tunjuk sayang tu . bagi saya sayang tu bukan untuk ditunjuk tapi untuk dirasai . itu pandangan saya .

Terima kasih untuk pengalaman dan kenangan yang sangat berharga nih . harapnya semua ahli-ahli sigma akan jadi insan yang berjasa dan berjaya dunia akhirat . jangan lupa tujuan kita hidup . semua orang adalah pemimpin dan akan disoal tentang kepimpinannya tu . saya harap, adik-adik semua akan dapat meneruskan dan menambahbaikkan lagi kegemilangan SIGMA ! amin amin amin . insyaAllah ~ last but not least ....



LOVE YOU SIGMA 

yes, i really mean it !





I'M PROUD TO BE A PART OF SIGMARIAN 

ni lah permulaannya terdaftarnya saya sebagai salah seorang ahli rumah Sigma di Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu . Warnanya ungu, warna kegemaran . cantik . sepanjang minggu orientasi, kalau jumpa mana-mana senior mostly mesti mereka tanya, "rumah apa ?" dalam hati, "penting sangat ka rumah sukan ?" yala, kat sekolah harian dulu, rumah sukan ni macam tak wujud pon kecuali masa hari sukan . Then, dalam seminggu dua berada kat KUPSIS now i knew that sports house is one of the important things in SBP . everything we do, will affect our house's mark either merit or demerit . if you love your house, please mind you manner . ada jugak dengar senior and junior cakap yang rumah Sigma ni teruk . macam-macam hal . cikgu pon dok mark . for short, WANTED ! dan masa tu, i feel like "kenapa la aku kena masuk rumah yang teruk ni ?" memang tak ada semangat rumah langsung even Kak Aimi (vice captain Sigma II) dan senior Sigma selalu pesan suruh jaga nama rumah . masuk telinga kiri, keluar telinga kanan . kesalahan dok buat tiap-tiap hari . *tapi, alhamdulillah sekali pon tak pernah kantoi . hehe* 



sampai sekarang saya masih tak paham kenapa gambaq SIGMA yang lawa dan meriah ni dicemarkan oleh makhluk hijau nihh . dah la bukan rumah sigma . sebok ja kau ! haishh .


Then, setelah dua tiga bulan kat sekolah tu, the feeling to love the school and your sport house start to show its sign . ya la, dapat dormmates yang gila gempak, satu kepala, kamceng . depa ni nak kata baik sangat pon tak, I mean "baik" yang jenis lurus sangat ikut rules tu . haha . so, nak nakal-nakal sikit tu no hal lah . haha . bila tiba pertandingan macam Road Relay, Sports Day semangat rumah tu lagi lahh membara . maybe u may say macam semangat assabiah but for me it is not . it is actually the spirit of wanting your house to be the best  among others . by the end of 2011, secara terkejut, dikejut lagi mengejutkan, 


I was appointed to be the Vice House Captain of Sigma . 

Purple Spirit . Kami bahagia di Sigma !


sangat panjang kalau nak dikisahkan kat sini macam mana saya boleh terpilih . tapi, bagi saya, ni semua aturan Allah . eventhough sebelum ni orang lain yang ditarget untuk pegang jawatan tu, tapi last minute saya yang terpilih . rezeki . berat  hati jugak nak terima sebab bagi saya jawatan ni sangat besar . tapi, saya cuba jugak bina keyakinan bahawa saya boleh pikul amanah ni yang datangnya dari Allah . tapi binaan keyakinan dan kekuatan saya tu pernah diuji oleh captain saya sendiri . bagi saya yang masih lagi dalam mood tak berapa nak betoi time tu, bila kena "test" dengan dia jadi agak tertekan laa . so macam-macam keputusan yang diplan termasuk RESIGN !

#insyaAllah, nanti saya cerita kat entry lain pasai captain saya . banyak jugak pasai dia . tapi tunggu dia p plkn dulu lah . baru sedap sikit nak kutuk dia . time tu kalau perli dia ka apa, dia tak leh buat apa dah .  muahahaha *gelak jahat !


The Family Of Us SIGMA ! ^^

so, dengan terpikulnya amanah ni, banyak la tanggungjawab yang saya kena laksanakan . yang paling besar saya rasa ialah nak tunjuk contoh yang baik kat adik-adik . orang kata kepimpinan melalui teladan . tah la, bagi saya ini susah . sebab saya pon tak berapa nak baik . tapi tak semestinya nak tunggu jadi baik dan sempurna baru boleh nak pimpin orang kan ? kadang-kadang tu jadi jugak perangai yang macam budak umoq 5 tahun . hehe . biasalah . i'm 17 girl with 5 years old kid's soul in my body . haha . but its okay, that 5 years old kid is growing up too . no worries . hee~

Actually, sigma banyak mengajar saya tentang resepi kehidupan . ramuan-ramuan yang perlu ada untuk "sedap"kan hidup yang saya rasa saya banyak tertinggal selama ni atau mungkin saya tak berapa sedar yang ramuan-ramuan tu penting . saya belajar untuk menghormati, bertanggungjawab, banyak bersabar, membimbing, bertolak ansur, menghargai dan macam-macam lagi lah . memang banyak sangat yang saya belajar . mungkin suatu masa dulu, kalau saya resign saya tak dapat pon nak rasa semua ni . inilah hikmahnya . cukup indah walaupun pada mulanya agak pahit .



tapi sebagai manusia biasa, kadang-kadang tu ada jugak perasaan kecewa dan tawar hati dengan kerenah adik-adik sigma ni . ya lah, penat buat macam-macam tapi it seems like tak da yang hargai pon malah mungkin tak ada sapa pon yang nampak . but honestly, i always tried my very very best for sigma . note that . tapi, ketawaran hati tu saya tambahkan dengan manisnya keikhlasan dalam menjalankan amanah yang perlu dipikul . yaa, biarlah orang tak nampak apa yang kita buat tapi yakinlah bahawa Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui . niatkan sesuatu kerana Allah :) mungkin ada yang nampak macam saya ni tak ambil kisah pasal sigma tapi percayalah, saya sangat sayang sigma . cuma saya tak pandai tunjuk sayang tu . bagi saya sayang tu bukan untuk ditunjuk tapi untuk dirasai . itu pandangan saya .

Terima kasih untuk pengalaman dan kenangan yang sangat berharga nih . harapnya semua ahli-ahli sigma akan jadi insan yang berjasa dan berjaya dunia akhirat . jangan lupa tujuan kita hidup . semua orang adalah pemimpin dan akan disoal tentang kepimpinannya tu . saya harap, adik-adik semua akan dapat meneruskan dan menambahbaikkan lagi kegemilangan SIGMA ! amin amin amin . insyaAllah ~ last but not least ....



LOVE YOU SIGMA 

yes, i really mean it !





newer post older post