" N a j a H "

flaw

Hai Welcome Here


" Andai kau melihat dia itu baik, doakanlah agar dia terus atas jalan kebaikan . Kerana hakikatnya hanya dia dan tuhan sahaja yang tahu, betapa banyak lompong iman yang terhijab dari pandangan . Dan akan ada ketika akan kau lihat, celanya tampak dan lakunya pincang . Baik itu satu perjalanan, mulanya pada kehidupan dan akhirnya nanti pada kematian . Benar baik atau tidak? Sungguh itu rahsia tuhan . "

We can chatting here





what you can do is DOA :)}
Friday, June 1, 2012 | 12:46 PM | 0Comment

Bismillahirahmanirrahim .
Assalamualaikum .

Study Biology memang memenatkan otak . baca berkali-kali baru paham . ada jugak yang tengok kat youtube baru paham . *alang-alang balik rumah gunalah kemudahan yang ada . hehe . proses mentafsir dan mencerna ilmu yang dibaca tu sangat lah lambat . tambah pulak baca yang tak belajaq lagi kat sekolah . daku hampir putus asa sebelum sempat mencapai goal untuk hari itu . namun ku gagahi jua untuk meneruskan bacaan . walaupun bibik dah dua tiga kali ulang masuk bilik suruh p makan . "sat la bik, sikit lagi nihh " . cuba tambah lagi ....

 5 minit,

10 minit

15 minit ...

 stop !

cannot go dah wehh . gamaknya kalau baca lagi teeet teeet teett BOOM !! laaa . buku rujukan, buku teks dan bio-score ditutup . *banyak doh buku awin . haha . tangan mencapai laptop kesayangan yang hanya sekangkang kera dari meja study . geledah folder lagu dan sudah tentunya nasyid menjadi pilihan hati tatkala otak sedang penat dan memerlukan ketenangan . awin playkan ja semua lagu yang ada dalam folder tu . layan lagu sambil buat latihan berkenaan apa yang telah dibaca tadi .

soalan yang masih menjadi misteri kepada para pelajar . tak gitu ?? hehe


then, after a few songs, keluaq pulak satu lagu nehh, lirik dia memang kena lahh dengan keadaan masa tu . lirik yang sangat inspiring . sesuai sangat menjadi halwa telinga students yang sedang mengejar ilmu macam kita-kita nih . yaa, bukan senang untuk kita capai kejayaan . di hadapan kita tersedia pelbagai liku-liku dan dugaan yang sedang menanti . dugaan syaitan, dugaan penyakit malas, dugaan nafsu macam-macam lagi lahh . kalau nak senarai semua takkan habeh punya . memang takkan ada  kejayaan yang 'toink' depan mata tanpa usaha . *bahasa* . lagi satu, dugaan tu jugak adalah ujian terus dari Allah tanda Allah care and sayang kat kita . Allah kan Maha Caring and lagi Maha Loving . Dia bagi dugaan untuk uji kesungguhan dan kesabaran kita disamping nak hapuskan dosa kita yang tak pernah jemu buat dosa nii . oh, manusia ~~

eh, panjang la pulak mukadimah, lagunya tak bagitau pon lagi . haha . lek lekk . sabar itu sebahagian dari iman . haa, sebut pasai sabar . nak pesan sikit nii *ada lagiii ~ hehe . kepada sesiapa yang suka marah-marah tu atau yang kurang sikit sifat sabarnya maka benda yang paling senang untuk dibuat bila marah ialah istighfar and silalah ambil wuduk .

Sesungguhnya marah itu daripada syaitan, syaitan itu dijadikan daripada api, apabila kamu marah, maka hendaklah kamu mengambil wuduk [ HR Abu Daud ]

bukan apa, selalunya bila kita stress study or stress dengan kawan-kawan mulalah nak marah . tambah pulak time marah syaitan dok cucuk . tak ka parah jadinya kalau tak bendung ? so, elakkan marah dan banyakkan sabar yaa . biar syaitan kalah . booo ~~ ok ok, ni nak bgtau dah la ni . jangan dok bebai pulakk . saja bagi pesanan sekali sekala untuk kita semua termasuk diri sendiri yang selalu lupa nihh . ni tajuk lagunya :

MIMPI YANG INDAH -MESTICA
*klik play dan hayati liriknya yaa . :)



Telah ku lalui jalan berduri,
sejuta harapan terusku pertahankan,
bukan mudah menggapai bintang,
bersilih dugaan mendatang,

disebalik kepayahan,
disitulah kekuatan,
tekad hati azimat di perjalanan,
mengejar impian,

pabila laluan seakan sukar,
bagai tak terdaya untuk terus bertahan,
namun kasihMua menyedarkan,
aku tak pernah bersendirian,

disebalik kepayahan,
disitulah ada kekuatan,
tekad hati azimat diperjalanan,
tinggi langit mimpi ini,
takku ragu untuk membuktikan,
indah bintang terang yang bukan khayalan,
tetapi kenyataan ..

akan kau saksikan kesulitan ini,
pasti berganti kebahagiaan,

telah pun kau dengar kisah ku ini,
pernahkah cuba kau mengerti .

*************

eh, sat . tak habeh g . ni ada lagi satu lagu yang sangat-sangat mujarab untuk mengubat hati yang kecewa or hati yang putus asa . kita kena tahu, sebagai hambaNya yang hina, kembali dan mengadulah kepada Allah . kalau kita kecewa maka ketahuilah bahawa Allah nak ajar kita supaya jangan terlalu mengharap apa yang kita impikan tu jadi kenyataan . apa yang Allah aturkan ada hikmahnya . jangan terus salah kan takdir Allah . Rugilah orang yang tidak sedar akan hikmah yang Allah berikan . kemudian, terus menyalahkan takdir-Nya .

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:



“Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah SWT sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah SWT tanpa dia membawa dosa sedikitpun.”

ok, dah . ni lagunya . dengar-dengar lah yee ^^ .

LANGKAH TERCIPTA - UNIC
*click play and enjoy !





Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu. 



*************

dah dengaq lagu-lagu nih ? semoga mesej yang ada dalam lagu tu dapat kita hayati . btw, ni lagu peberet awin nih . banyak lagi lagu peberet awin tapi jenoh la kan nak senarai semua kat sini . sampai sini je la kot . ni pon berjela dah ni . *bajet ada manusia baca :3 . tapi sekali sekala nak memanjangkan post tak salah kot . hehe . ok, lastly but not least ...

Jangan hitung berapa kali seseorang mengecewakan dan meninggalkan kamu,

tetapi, hitunglah berapa kali kamu mengecewakan Allah dan

Dia tidak pernah mengecewakan kamu .



soalan yang masih menjadi misteri kepada para pelajar . tak gitu ?? hehe


then, after a few songs, keluaq pulak satu lagu nehh, lirik dia memang kena lahh dengan keadaan masa tu . lirik yang sangat inspiring . sesuai sangat menjadi halwa telinga students yang sedang mengejar ilmu macam kita-kita nih . yaa, bukan senang untuk kita capai kejayaan . di hadapan kita tersedia pelbagai liku-liku dan dugaan yang sedang menanti . dugaan syaitan, dugaan penyakit malas, dugaan nafsu macam-macam lagi lahh . kalau nak senarai semua takkan habeh punya . memang takkan ada  kejayaan yang 'toink' depan mata tanpa usaha . *bahasa* . lagi satu, dugaan tu jugak adalah ujian terus dari Allah tanda Allah care and sayang kat kita . Allah kan Maha Caring and lagi Maha Loving . Dia bagi dugaan untuk uji kesungguhan dan kesabaran kita disamping nak hapuskan dosa kita yang tak pernah jemu buat dosa nii . oh, manusia ~~

eh, panjang la pulak mukadimah, lagunya tak bagitau pon lagi . haha . lek lekk . sabar itu sebahagian dari iman . haa, sebut pasai sabar . nak pesan sikit nii *ada lagiii ~ hehe . kepada sesiapa yang suka marah-marah tu atau yang kurang sikit sifat sabarnya maka benda yang paling senang untuk dibuat bila marah ialah istighfar and silalah ambil wuduk .

Sesungguhnya marah itu daripada syaitan, syaitan itu dijadikan daripada api, apabila kamu marah, maka hendaklah kamu mengambil wuduk [ HR Abu Daud ]

bukan apa, selalunya bila kita stress study or stress dengan kawan-kawan mulalah nak marah . tambah pulak time marah syaitan dok cucuk . tak ka parah jadinya kalau tak bendung ? so, elakkan marah dan banyakkan sabar yaa . biar syaitan kalah . booo ~~ ok ok, ni nak bgtau dah la ni . jangan dok bebai pulakk . saja bagi pesanan sekali sekala untuk kita semua termasuk diri sendiri yang selalu lupa nihh . ni tajuk lagunya :

MIMPI YANG INDAH -MESTICA
*klik play dan hayati liriknya yaa . :)



Telah ku lalui jalan berduri,
sejuta harapan terusku pertahankan,
bukan mudah menggapai bintang,
bersilih dugaan mendatang,

disebalik kepayahan,
disitulah kekuatan,
tekad hati azimat di perjalanan,
mengejar impian,

pabila laluan seakan sukar,
bagai tak terdaya untuk terus bertahan,
namun kasihMua menyedarkan,
aku tak pernah bersendirian,

disebalik kepayahan,
disitulah ada kekuatan,
tekad hati azimat diperjalanan,
tinggi langit mimpi ini,
takku ragu untuk membuktikan,
indah bintang terang yang bukan khayalan,
tetapi kenyataan ..

akan kau saksikan kesulitan ini,
pasti berganti kebahagiaan,

telah pun kau dengar kisah ku ini,
pernahkah cuba kau mengerti .

*************

eh, sat . tak habeh g . ni ada lagi satu lagu yang sangat-sangat mujarab untuk mengubat hati yang kecewa or hati yang putus asa . kita kena tahu, sebagai hambaNya yang hina, kembali dan mengadulah kepada Allah . kalau kita kecewa maka ketahuilah bahawa Allah nak ajar kita supaya jangan terlalu mengharap apa yang kita impikan tu jadi kenyataan . apa yang Allah aturkan ada hikmahnya . jangan terus salah kan takdir Allah . Rugilah orang yang tidak sedar akan hikmah yang Allah berikan . kemudian, terus menyalahkan takdir-Nya .

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:



“Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah SWT sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah SWT tanpa dia membawa dosa sedikitpun.”

ok, dah . ni lagunya . dengar-dengar lah yee ^^ .

LANGKAH TERCIPTA - UNIC
*click play and enjoy !





Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu. 



*************

dah dengaq lagu-lagu nih ? semoga mesej yang ada dalam lagu tu dapat kita hayati . btw, ni lagu peberet awin nih . banyak lagi lagu peberet awin tapi jenoh la kan nak senarai semua kat sini . sampai sini je la kot . ni pon berjela dah ni . *bajet ada manusia baca :3 . tapi sekali sekala nak memanjangkan post tak salah kot . hehe . ok, lastly but not least ...

Jangan hitung berapa kali seseorang mengecewakan dan meninggalkan kamu,

tetapi, hitunglah berapa kali kamu mengecewakan Allah dan

Dia tidak pernah mengecewakan kamu .



newer post older post