" N a j a H "

flaw

Hai Welcome Here


" Andai kau melihat dia itu baik, doakanlah agar dia terus atas jalan kebaikan . Kerana hakikatnya hanya dia dan tuhan sahaja yang tahu, betapa banyak lompong iman yang terhijab dari pandangan . Dan akan ada ketika akan kau lihat, celanya tampak dan lakunya pincang . Baik itu satu perjalanan, mulanya pada kehidupan dan akhirnya nanti pada kematian . Benar baik atau tidak? Sungguh itu rahsia tuhan . "

We can chatting here





Persediaan mental dan fizikal}
Wednesday, December 28, 2011 | 9:42 AM | 0Comment

Assalamualaikum w.b.t 

cuti sekolah tinggai lagi 5 hari ! 

Q : apa perassan anda ?
A : awin qasa TAKUT !!

Q : takut ? kenapa ?
A : takut awin tak boleh jadi macam mana yang orang lain harapkan .

Q : maksudnya ?
A : ok, maksudnya awin takut awin tak boleh jadi macam mana yang awin sepatutnya jadi . contoh : awin prefect dan awin takut awin tak boleh pegang amanah tuu . awin ni bukan baik sangat . sebut la semua peraturan sekolah yang ampa tau and most of them awin pernah buat . bukan nak bukak aib tapi nak suruh ampa amik pengajaran . bila kita selalu go against the school rules, kita akan terbiasa buat macam tu dan tahap kesukaran untuk kita berubah tu adalah tinggi . tambah-tambah kita perlu berubah secara drastik . memang sakit ! . 

lagi satu, orang akan kata kita hipokrit . yes, memang mula-mula nampak macam hipokrit sebab kita paksa diri kita buat something yang kita jarang buat kan ? tapi bila lama-lama kita paksa at the end habit tu akan melekat jugak kat diri kita . ok, awin bagi contoh diri awin sendiri . awin memang liat sangat untuk turun riadah masa kat asrama . selalu ja skip riadah . boleh kata tiap-tiap hari . pastu dengan terkejutnya cikgu lantik awin jadi pengawas . ampa boleh bayang dak macam mana awin qasa ? awin yang selama ni dok buat kesalahan tu tiba-tiba kena jadi pencegah student lain yang dok buat kesalahan yang sama . jadi, bila awin nak tegur orang awin kena cuba baiki diri awin dulu kan ? dan dalam proses membaiki diri tu la orang akan nampak macam awin ni hipokrit . yala, dah jadi pengawas baru reti nak turun riadah . kot mana pon mulut orang memang tak leh tutup . so, the only thing that i can do is buat donno ja . haha . lama-lama senyap jugakkk . **saya buka seorang yang berjiwa pengawas**

### haa, cakap pasai hipokrit ni, ada sorang kawan awin ni dia pernah kata macam ni . 'aku malaih nak pakai handsock sebab nampak macam hipokrit sebab aku tak ikhlas nak pakai . aku tamau bajet baik ' . sayang ooii . pakai handsock tu sebab nak tutup aurat . bukan sebab nak bajet baik . tamau pakai sebab tamau nampak hipokrit ?? tutup aurat tu wajib dalam Islam . hg hipokrit ka tak hipokrit, ikhlas ka tak ikhlas ka hang WAJIB tutup jugakk . *ni kes lain*

ok, back to the topic balik . 

sebab yang keseterusnya ialah awin takut tahun 2012 awin akan jadi macam tahun 2011 jugak . awin banyak main-main . serius awin lalai gila . orang study awin tidoq . cikgu mengajaq awin tidoq . orang p prep awin tidoq . memang teruk laa . sebab tu result pon nyawa-nyawa ikan ja . yaa, awin boleh berubah cuma awin takut awin tak boleh istiqamah dengan perubahan tu . SPM 2012 semakin hari semakin dekat . tapi ingat SPM (sijil padang masyar) pon semakin hari semakin dekat . dua-dua penting tapi SPM akhirat beribu-ribu kali lebih penting daripada SPM dunia . so, buatlah yang terbaik untuk kedua-duanya .

Ya Allah, Engkau berjayakanlah aku dan rakan-rakan seperjuanganku yang tersayang dalam kedua-dua ujian itu . Permudahkanlah jalan kami dan iringilah kami dengan keredhaanMu . 
-Amieen ya Robb . 



nota sumbat : 
1. bukan nak bukak aib sendiri tapi nak kongsi cerita untuk sama-sama ambik pengajaran
2. kalo pengawas lain baca memang kantoi laa . tapi don't worry, tahun 2012 awin tak buat cem dulu dah . InsyaAllah
3. barang-barang asrama satu apa pon tak beli lagi . orang lain siap packing dah . be cool bebeh . haha